Ballonnetje doen? Dacht het niet na 1 januari 2021!

Op 12 juni 2020 is de internetconsultatie gestart van het Lachgasbesluit. De kern hiervan is dat er een verbod komt op lachgas in gasflessen én grote hoeveelheden patronen. Er wordt naar gestreefd om dit verbod op 1 januari 2021 in te laten gaan.

Waarom een verbod op lachgas?

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal verkeersongevallen door het gebruik van lachgas aanzienlijk is toegenomen. In 2016 waren dat nog 60 ongevallen, maar in 2019 al 690 ongevallen. Naast het aantal verkeersincidenten levert het gebruik van het gas ook gezondheidsproblemen op zoals neurologische (en vaak onherstelbare) schade.

In december 2019 kondigde Staatssecretaris Blokhuis reeds aan dat hij een verbod wilde op lachgas voor recreatief gebruik. Echter kreeg hij toen geen steun van een meerderheid uit de Tweede Kamer. Deze steun is er nu wel en sinds afgelopen vrijdag 12 juni 2020 is dan ook de internetconsultatie van start gegaan. Het kabinet zorgt met dit besluit voor gevolg aan de aanbeveling om de beschikbaarheid van lachgas als recreatieve drugs terug te dringen. Lachgas wordt dan ook met ingang van het verbod op lijst II van de Opiumwet geplaatst.

Gemeentelijke regelgeving

Wanneer het besluit in werking treedt, heeft dit gevolgen voor bestaande gemeentelijke regelgeving. Daarna is er immers, in lijn met de rechtspraak, geen ruimte meer voor specifieke verbods- of strafbepalingen die voorschriften uit de Opiumwet dupliceren, ongeacht het motief daarvan. De Opiumwet stelt het enkele gebruik van drugs niet strafbaar, waardoor er geen sprake is van duplicatie. De huidige verboden die zien op de verkoop van lachgas vervallen dan ook (op grond van artikel 122 van de Gemeentewet).

Doordat lachgas op lijst II van de Opiumwet geplaatst wordt, is de burgemeester ook bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang (op grond van artikel 13b van de Opiumwet), bijvoorbeeld indien er in woningen lachgas wordt verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig is. Een burgemeester kan en mag dan bijvoorbeeld overgaan tot sluiting van een woning of een (horeca)pand.

Wat vind jij van het verbod op lachgas? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *