Criminele Gucci tas kopen?!

Sinds eergisteren is het Openbaar Ministerie een pilot gestart waarbij inbeslaggenomen designeritems op een veilig worden aangeboden. Het gaat hier om kleding, tassen, horloges en schoenen van exclusieve merken op de veilingsite BVA Auctions.

De items, die soms duizenden euro’s waard zijn, zijn inbeslaggenomen door het Openbaar Ministerie in samenwerking met de politie en de FIOD. De items zijn afkomstig vanuit het hele land.

Vaak worden, bij doorzoekingen van woningen van bijvoorbeeld drugsbazen, niet alleen dure auto’s aangetroffen, maar ook exclusieve designeritems. Voor de designeritems was tot voorheen nog weinig aandacht bij opsporingsinstanties. Dat is met ingang van deze pilot veranderd. De opsporingsambtenaren krijgen speciale trainingen om designeritems te herkennen, zodat zij deze in beslag kunnen nemen tijdens een doorzoeking. De items worden vervolgens gecontroleerd op echtheid, getaxeerd en aangeboden op de veilingsite.

De opbrengst hiervan gaat naar de staatskas en kan worden ingezet om slachtoffers van een misdrijf schadeloos te stellen. Het Openbaar Ministerie wil met deze werkwijze niet alleen de verdachten raken, maar ook hun partners. Officier van Justitie Joost van Bree: “Wij zien veel partners van verdachten met bijvoorbeeld tassen of schoenen van duizenden euro’s lopen, terwijl er geen of onvoldoende legaal inkomen aanwezig is waarvan zij dat kunnen betalen. Door deze items af te pakken voelen ook de partners dat misdaad niet loont.”

Wat vind jij van de pilot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *