7 manieren om MVO te integreren in je bedrijfsvoering

Wat is MVO?

MVO, of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is het idee dat bedrijven niet alleen gericht zijn op winstmaximalisatie, maar ook op het behalen van positieve sociale en milieueffecten. Integreren van MVO in je bedrijfsvoering kan helpen om je merk te vestigen als een verantwoordelijk en duurzaam bedrijf, wat kan leiden tot een groter vertrouwen van consumenten en een positief imago. Laten we eens kijken naar 7 manieren om MVO te integreren in je bedrijfsvoering.

Maak MVO een prioriteit

Om MVO te integreren in je bedrijfsvoering, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het een prioriteit is voor het management en de medewerkers. Dit kan betekenen dat MVO-doelen worden opgenomen in de doelstellingen van het bedrijf en dat MVO-prestaties worden gemeten en gerapporteerd. Het kan ook betekenen dat MVO-vraagstukken worden opgenomen in beslissingsprocessen en dat er wordt geïnvesteerd in MVO-gerelateerde projecten en initiatieven.

Bekijk je leveranciers

Een andere manier om MVO te integreren in je bedrijfsvoering is door naar je leveranciers te kijken en ervoor te zorgen dat ze op een verantwoorde manier werken. Dit kan betekenen dat je eisen stelt aan je leveranciers op het gebied van milieu, arbeidsomstandigheden en mensenrechten, en dat je ervoor zorgt dat ze deze eisen naleven. Het kan ook betekenen dat je samenwerkt met leveranciers om te werken aan gemeenschappelijke MVO-doelen.

Maak gebruik van duurzame materialen

Een andere manier om MVO te integreren in je bedrijfsvoering is door duurzame materialen te gebruiken. Dit kan betekenen dat je kiest voor materialen die op een duurzame manier zijn geproduceerd, zoals hout uit duurzaam beheerde bossen of gerecyclede materialen. Het kan ook betekenen dat je kiest voor materialen die langer meegaan of gemakkelijk te recyclen zijn, wat kan helpen voor de efficiëntie van de inkoop van materialen of de houdbaarheid van materialen.

Biedt producten en diensten aan die een positief sociaal en milieueffect hebben

Een andere manier om MVO te integreren in je bedrijfsvoering is door producten en diensten aan te bieden die een positief sociaal en milieueffect hebben. Dit kan betekenen dat je producten of diensten aanbiedt die gericht zijn op duurzaamheid, zoals energiezuinige producten of diensten die helpen om afval te verminderen. Het kan ook betekenen dat je producten of diensten aanbiedt die gericht zijn op sociale problemen, zoals producten die zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of diensten die gericht zijn op het oplossen van sociale problemen.

Voer MVO-beleid en -procedures uit

Om ervoor te zorgen dat MVO wordt geïntegreerd in je bedrijfsvoering, is het belangrijk om MVO-beleid en -procedures te hebben en deze uit te voeren. Dit kan betekenen dat je beleid hebt voor het verminderen van afval en het gebruik van duurzame materialen, en dat je procedures hebt voor het opleiden van medewerkers en het rapporteren van MVO-prestaties. Het kan ook betekenen dat je externe audits uitvoert om ervoor te zorgen dat je beleid en procedures worden nageleefd.

Communiceer je MVO-inspanningen

Een andere manier om MVO te integreren in je bedrijfsvoering is door te communiceren over je MVO-inspanningen. Dit kan helpen om het vertrouwen van consumenten te winnen en je imago als verantwoordelijk en duurzaam bedrijf te vestigen. Je kan bijvoorbeeld MVO-prestaties rapporteren op je website of in persberichten, of samenwerken met media of influencers om het verhaal van je MVO-inspanningen te delen. Het is ook belangrijk om transparant te zijn over eventuele uitdagingen of problemen die je tegenkomt bij het integreren van MVO in je bedrijfsvoering en hoe je hiermee omgaat.

Zoek manieren om MVO te versterken

Tot slot is het belangrijk om te blijven zoeken naar manieren om MVO te versterken in je bedrijfsvoering. Dit kan betekenen dat je blijft zoeken naar manieren om afval te verminderen of duurzame materialen te gebruiken, of dat je blijft zoeken naar manieren om positieve sociale en milieueffecten te behalen met je producten en diensten. Het kan ook betekenen dat je blijft zoeken naar manieren om te communiceren over je MVO-inspanningen of om samen te werken met andere bedrijven of organisaties om gemeenschappelijke MVO-doelen te behalen.

Bewezen voordelen van MVO:

Integreren van MVO in je bedrijfsvoering kan helpen om je merk te vestigen als een verantwoordelijk en duurzaam bedrijf en kan leiden tot een aantal voordelen, zoals kostenbesparingen, verbeterd imago, verhoogde productiviteit en winstgroei. Laten we eens kijken naar deze voordelen van MVO in meer detail.

Voordeel van MVOBewezen cijfers
Vermindering van kosten
Bedrijven die MVO integreren in hun bedrijfsvoering kunnen significante kostenbesparingen realiseren, zoals een afname van afval- en energiekosten. Bijvoorbeeld, volgens een studie van Accenture kan MVO leiden tot een besparing van 20-30% op energiekosten en 15-20% op afvalbeheerkosten.

Verbetering van het imago
Bedrijven die MVO integreren in hun bedrijfsvoering kunnen hun imago verbeteren en vertrouwen van consumenten winnen. Volgens een studie van Nielsen is het vertrouwen van consumenten in merken die MVO integreren 26% hoger dan in merken die dat niet doen.

Verhoging van de productiviteit
MVO kan ook leiden tot een verhoging van de productiviteit van medewerkers, aangezien medewerkers die werken voor verantwoordelijke bedrijven gemotiveerder en betrokken zijn bij hun werk. Volgens een studie van Deloitte kan MVO leiden tot een verhoging van de productiviteit met 20-30%.

Verhoging van de winst
Uiteindelijk kan MVO ook leiden tot een verhoging van de winst van een bedrijf. Volgens een studie van de Universiteit van Cambridge kan MVO leiden tot een verhoging van de winst met 4-6%.


Leave a Comment