IKEA geeft 3 miljard euro uit aan winkels om zich aan te passen aan e-commerce

IKEA detailhandelaar Ingka Group spendeert tot 2023 3 miljard euro (3,2 miljard dollar) aan nieuwe en bestaande winkels, een groot deel daarvan om zijn handelsmerk buiten de stad aan te passen zodat ze kunnen dienen als e-commerce distributiecentra.

Tolga Oncu, retail manager bij de groep die wereldwijd de meeste IKEA woonwarenhuizen bezit, vertelde Reuters dat het geld in alle regio’s zal worden uitgegeven, hoewel ongeveer een derde bestemd is voor Londen, een proeftuin voor nieuwe winkelformules en logistieke opstellingen.

“Het grootste deel zal worden uitgegeven in onze bestaande winkels, aangezien we praten over het transformeren, het herontwerpen van de bestemming van de vierkante meters,” zei Oncu in een interview.

De afgelopen jaren heeft Ingka zich aangepast aan de opkomst van online winkelen door kleinere winkels te ontwikkelen, de website te vernieuwen en een nieuwe app uit te rollen, evenals digitale diensten zoals planningstools op afstand.

“We hebben het gevoel dat we een inhaalslag te maken hebben aan de achterkant van onze operatie (en) we hebben ons gerealiseerd dat door winkels op te nemen in ons last mile en fulfilment design netwerk we een win-win situatie kunnen creëren,” zei Oncu.

Het verzenden van online aankopen vanuit de magazijnsecties van nabijgelegen winkels buiten de stad betekent snellere en goedkopere leveringen, met minder uitstoot, dan door het verzenden vanuit een paar logistieke centra, zei hij.

“In plaats van centrale magazijncapaciteiten te bouwen voor online aankopen, waarom versturen we het niet vanuit onze IKEA woonwarenhuizen?”

Een man winkelt binnen in IKEA’s eerste stadswinkel in Mumbai
Een vrouw winkelt in het eerste IKEA woonwarenhuis in Mumbai
Een man winkelt in het eerste IKEA woonwarenhuis in Mumbai

Een groot deel van de investeringen zal gaan naar het automatiseren van de magazijnafdelingen van bestaande winkels buiten de stad, voegde Oncu eraan toe.

Het plan komt er nu veel bedrijven voorzichtig worden door de geopolitieke spanningen, de hoge inflatie en het verslechterende consumentenvertrouwen. Maar Oncu zei dat voor IKEA, dat gefinancierd wordt door zijn eigen stichtingen, de timing niet beter kon zijn.

“Ik ben het ermee eens dat de vooruitzichten (voor de consumentenbestedingen in het algemeen) een beetje somber zijn. Dat betekent dat waar voor je geld en tijd, betaalbare oplossingen met een goede kwaliteit, functie en design en duurzaam, in trek zullen toenemen,” zei hij.

IKEA zag tijdens de pandemie een recordvraag naar zijn goedkope woninginrichting omdat mensen meer tijd thuis doorbrachten.

In de afgelopen drie boekjaren heeft Ingka ongeveer 2,1 miljard euro geïnvesteerd in nieuwe en bestaande winkels op zijn 32 markten.

De jongste uitgaven zullen ook gericht zijn op nieuwe traditionele “blue-box stores” in Roemenië, China en India, en nieuwe stadswinkels, alsook planningsstudio’s, in Canada, Denemarken, Italië, India, de Verenigde Staten en andere landen.