Huurrecht: verlenging tijdelijke huurovereenkomsten en tijdelijk geen huisuitzettingen

De coronacrisis zorgt ervoor dat veel huurders in financiële problemen komen. Daarom hebben diverse brancheverenigingen en de minister van Milieu en Wonen een aantal afspraken gemaakt. Ook komt er een spoedwet die verlenging mogelijk maakt voor tijdelijke huurovereenkomsten.

Spoedwetgeving

De minister komt met spoedwetgeving waardoor het mogelijk wordt gemaakt dat tijdelijke huurcontracten worden verlengd voor een bepaalde periode tijdens het voortduren van deze crisis. Zonder dergelijke wetgeving kunnen verhuurders zich wellicht gedwongen voelen om tijdelijke huurovereenkomsten te laten eindigen. Wanneer zij dit niet doen, krijgen huurders immers huurbescherming. De spoedwetgeving zorgt ervoor dat verhuurders flexibiliteit houden van een tijdelijke overeenkomst zonder dat er huurbescherming geboden wordt aan de huurder. Huurders kunnen hierdoor langer tijdelijk huren en hoeven niet tijdens de crisis op zoek naar een nieuwe woning. De spoedwet zal spoedig in werking treden.

Tijdelijk geen ontruimingen en incassokosten

De minister heeft met de volgende verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen afgesproken dat er tijdelijk geen ontruimingsprocedures plaatsvinden: Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang. Deze partijen zijn betrokken bij de verhuur van 80% van de huurwoningen in Nederland. Procedures die al liepen voordat deze afspraak gemaakt was, zullen door de verhuurder op individuele basis worden bekeken. Ook brengen verhuurders geen incassokosten in rekening bij huurders die door de crisis in betalingsproblemen komen. Wel kunnen ontruimingsprocedures doorgaan bij redenen die niets met de crisis te maken hebben, zoals bij criminele activiteiten of extreme overlast

Gezamenlijk statement

De verhuurders hebben een gezamenlijk statement uitgebracht waarin alle afspraken te vinden zijn.

Bent u in een conflict terecht gekomen met uw (ver)huurder? Probeer er dan allereerst samen uit te komen. Mocht dit niet lukken, neem dan contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *