Kennelijke verschrijving: Cartier ketting van € 40.200,- naar € 402,-?

De Bijenkorf biedt voor € 402,- een 18k witgouden Cartier ketting aan met 176 briljant geslepen diamanten. Zou je ‘m halen? Misschien onder het mom van diamonds are a girl’s best friend?

Wat is er gebeurd?

De Bijenkorf maakte op 30 maart 2018 een fout bij het invoeren van prijzen van bepaalde sieraden, zo ook bij de prachtige Cartier ketting. Hierdoor werd er een onjuiste prijs vermeld op de website van De Bijenkorf. Zij boden namelijk de ketting ter waarde van € 40.200,- aan voor een prijs van € 402,-. Op 1 april 2018 bestelde een klant deze ketting en tikte hier inderdaad een bedrag van € 402,- voor neer. Op 4 april 2018 nam de Bijenkorf telefonisch contact op met de klant dat er iets fout was gegaan: de ketting was voor een veel te lage prijs aan haar verkocht. De Bijenkorf verzocht haar om de ketting retour te sturen of om het resterende bedrag van € 39.798,- over te maken. De klant vertelde dat dit niet kon, omdat zij de ketting aan een nicht als huwelijkscadeau gaf.

Procedure

De Bijenkorf liet het hier niet bij zitten en spande een procedure aan. Zij voerde aan dat de ketting per ongeluk voor een onjuiste prijs op de website te koop stond. Het is algemeen bekend dat Cartier een zeer exclusief merk is en kostbare sieraden verkoopt. De Bijenkorf was van mening dat er sprake was van een kennelijke vergissing, omdat het prijsverschil met de werkelijke prijs zeer groot was. De Bijenkorf had niet de wil om de ketting aan te bieden voor € 402,- en de klant had daar ook niet van uit mogen gaan, aldus De Bijenkorf. De klant voerde verweer en zei dat De Bijenkorf onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat er sprake was van een fout. Uit het feit dat de Bijenkorf twee bevestigingsmails stuurde, maakte zij op dat er wél sprake zou zijn van een duidelijke wil. Zij was van mening dat er een geldige overeenkomst tussen haar en De Bijenkorf was ontstaan, nu er een geldig aanbod werd aanvaard. Ook zouden er meer witgouden kettingen worden aangeboden voor dat bedrag, dus zij vond het geen rare prijs. Daarnaast verklaarde de klant ter zitting dat de ketting in Marokko was kwijtgeraakt.

Wat vond de rechtbank?

De Bijenkorf had voldoende onderbouwd dat zij niet de wil had om de ketting voor € 402,- te verkopen. De ketting werd namelijk te koop aangeboden voor slechts 1% van de normale verkoopprijs. Omdat bewezen kan worden dat de wil van De Bijenkorf niet overeenstemde met haar aanbod, kwam er geen koopovereenkomst tot stand. Van de klant mocht verwacht worden dat zij onderzoek zou doen naar de prijs van de ketting. In de advertentie stond vermeld dat de ketting is belegd met 176 briljant geslepen diamanten, smaragd en onyx van 1,23 karaat. Een gemiddelde consument had, gezien deze informatie, moeten weten dat de prijs niet correct was. De stellingen van de klant werden niet onderbouwd en dus ook afgewezen. De Bijenkorf is in het gelijk gesteld en dus oordeelde de rechtbank dat de klant de ketting moet retourneren. Daarnaast moet de klant alle proceskosten betalen.
Lees de uitspraak van de rechtbank hier

Conclusie

‘’Gekocht is gekocht’’ gaat dus niet altijd op. Kennelijke verschrijvingen komen veel voor. Wat van belang is, is om te weten of de wil overeenstemt met het aanbod. Wilde de persoon het product écht aanbieden voor de genoemde prijs? De Bijenkorf heeft geluk had, maar het komt ook vaak genoeg voor dat er sprake is van een kennelijke verschrijving met een minder groot verschil. Er kan dan geoordeeld worden dat er wél een geldige koopovereenkomst tot stand is gekomen. Heb je vragen over het tot stand komen van een overeenkomst? Heb je een product voor een verkeerde prijs aangeboden? Heb je andere vragen op het gebied van een overeenkomst? Neem dan contact met ons op per mail of telefoon! Wij helpen je graag verder!