Hoe kan je de energie-efficiëntie van je huis verbeteren?

Huis

Dit jaar en ook vorig jaar konden extreme weersomstandigheden die wereldwijd tot verwoestende overstromingen en bosbranden hebben geleid, niet onopgemerkt blijven, vooral in regio’s met een historisch zeer neutraal klimaat. Begin augustus 2021 heeft de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) van de VN een rapport uitgebracht waarin deze aanzienlijke verschuivingen in het milieu worden aangemerkt als het effect van klimaatverandering. Hoewel dit rapport door de secretaris-generaal van de VN als een “code rood voor de mensheid” wordt beschouwd, levert het ook bewijs op dat er tijd is om de temperatuur op aarde te helpen reguleren. Met andere woorden: er is hoop.

Het nieuws over klimaatverandering is ongelooflijk overweldigend, en alleen al de omvang van het probleem laat velen van ons denken “wat kan ik doen om daadwerkelijk een verschil te maken”? Het eenvoudigste antwoord op die vraag is om je persoonlijke koolstofvoetafdruk te verkleinen, en dat begint thuis. Aangezien de overproductie van koolstofdioxide en andere broeikasgassen de kern van de klimaatcrisis vormt, moet u ernaar streven zo weinig mogelijk niet-hernieuwbare energie te gebruiken voor de werking van uw huis. Als u op dit moment een nieuw huis wilt ontwerpen of uw bestaande ruimte wilt renoveren, waarom overweegt u dan niet om van energie-efficiëntie een topprioriteit te maken?

Het hebben van een huis dat zo weinig mogelijk niet-hernieuwbare energie verbruikt, is niet alleen een positieve bijdrage aan de klimaatcrisis, maar is ook financieel lonend. Bovendien zal thuiswerken, zoals het er nu naar uitziet, voor velen van ons een regelmatig terugkerend verschijnsel worden, dus is het misschien de moeite waard om te overwegen hoe dit uw energiekosten op lange termijn zal beïnvloeden. In dit artikel worden enkele technologieën besproken die de energie-efficiëntie van uw woning kunnen verbeteren.

3 belangrijke kenmerken die de energie-efficiëntie van uw huis verhogen en de totale CO2-voetafdruk verkleinen
Hier zijn drie manieren waarop u de energie-efficiëntie van uw huis kunt verhogen:

1. Hernieuwbare energie: Zonnepanelen


Een hernieuwbare energiebron betekent dat er geen eindige voorraad is; dat ze zich oneindig zal blijven voortplanten, zoals bij wind-, getijde- en waterenergie, om er maar een paar te noemen. De commercialisering van zonnepanelen maakt zonne-energie tot de meest toegankelijke hernieuwbare vorm. In de toekomst zal waarschijnlijk alle stroom voor onze huizen uit duurzame bronnen komen, maar voor nu stellen zonnepanelen ons in staat om persoonlijk gebruik te maken van de beschikbare energie van de zon. In een dichtbevolkte stad als Amsterdam zou het installeren van een zonnepaneel op het dak van uw gebouw een ideale oplossing zijn. Deze extra energie kan bijvoorbeeld bijdragen aan de elektrificatie van uw huis of de verwarming van uw water.

Omdat de zonnetechnologie rendabeler is geworden, kunnen de financiële opbrengsten en de milieuvoordelen de investering in installatie- en onderhoudskosten beter compenseren. Sommige gemeenten bieden zelfs een vergoeding; in Amsterdam bijvoorbeeld kunt u, als u zonnepanelen gebruikt om elektriciteit voor uw huis op te wekken, uw zonne-energieproductie aftrekken van uw elektriciteitsverbruik, waardoor u uw energiebelasting verlaagt.

Als u zonnepanelen overweegt, vergeet dan niet een zonne-aannemer te raadplegen die belangrijke aspecten kan identificeren, zoals de oriëntatie van de panelen, de omstandigheden van de locatie waar uw gebouw zich bevindt en de daglichturen en -patronen.

2. Optimalisatie van de temperatuur: Ramen met dubbele beglazing


Of u nu bezig bent met de bouw van een nieuw huis of gewoon op zoek bent naar manieren om uw huis thermisch efficiënter te maken, wij raden u aan om te kiezen voor ramen met dubbele beglazing. Een raam met dubbele beglazing heeft twee ruiten met dode lucht of inert gas in de ruimte tussen de ruiten, waardoor de overdracht van energie van buiten naar binnen wordt beperkt, en vice versa.

Ramen met dubbele beglazing helpen dus passief om het hele jaar door een optimale temperatuur in uw huis te handhaven, door het koeler te houden in de zomer en warmte te besparen in de winter. Ze zorgen ook voor een zeer doeltreffende geluidsisolatie en kunnen het algemene uitzicht van uw huis verbeteren. Hoewel de initiële kosten hoger zijn dan voor standaard ramen, is bewezen dat ramen met dubbel glas de vraag naar centrale verwarming en airconditioning verlagen en de waarde van uw huis verhogen.

3. Hoofdverwarmingssysteem: Warmtepompen


De methode die u kiest als uw primaire verwarmingsbron heeft een aanzienlijke invloed op de totale energie-efficiëntie van uw huis. Warmtepompen zijn ontworpen om een ruimte te verwarmen of te koelen door een kleine hoeveelheid elektriciteit te gebruiken om warmte met geweld van een hogere naar een lagere temperatuur te verplaatsen, tegen de natuurlijke gradiënt in. Zij regelen de temperatuur door eenvoudig warmte over te dragen in plaats van energie uit de verbranding van brandstoffen te gebruiken. De kleine hoeveelheid energie die ze nodig hebben maakt warmtepompen niet alleen duurzamer, maar ook kosteneffectief. Ook hier geven gemeenten vaak subsidies voor het gebruik van deze duurzamere warmtebronnen.

Er zijn drie overkoepelende types warmtepompen: lucht, water en geothermische bron. Het kan moeilijk zijn om te beslissen welke het meest geschikt, of zelfs haalbaar is voor uw specifieke project. Overleg met uw architect en/of een aannemer is van cruciaal belang om op de juiste manier rekening te houden met factoren zoals uw geografische locatie / klimaat, de leeftijd van uw huis, de grootte van uw woonruimte, uw toegang tot een brandstofbron, en, natuurlijk, uw budget. Welke methode u ook kiest, zorg ervoor dat u uw verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) één keer per jaar laat testen en reinigen om hun efficiëntie op lange termijn te verbeteren.

Een veel voorkomende misvatting


Onbetaalbaarheid is een veel voorkomende misvatting als het gaat om het overwegen van duurzame oplossingen. Hoewel de kosten van voorzieningen zoals zonnepanelen en dubbele beglazing in eerste instantie hoog kunnen lijken, zijn ze specifiek ontworpen om uw energierekeningen op de lange termijn te verlagen. Bovendien bleek uit een rapport van de Europese Commissie uit 2018 dat in het algemeen een prijsstijging van 3 tot 8 procent van residentiële activa kon worden toegeschreven aan energie-efficiënte woningverbeteringen. Niet alleen illustreren deze bevindingen dat de kosteneffectiviteit van deze oplossingen wordt gewaardeerd in de markt, maar ze bieden ook een financieel rendement wanneer het tijd is om uw huis te verkopen of te verhuren.

De vele voordelen van energie-efficiëntie


Er zijn zoveel voordelen verbonden aan het creëren van een zo energiezuinig mogelijk huis. U kunt tegelijkertijd de klimaatverandering helpen bestrijden en uw energiekosten aanzienlijk verlagen, om nog maar te zwijgen van het verhoogde persoonlijke comfort van een thermisch optimale woning. We kunnen allemaal een verschil maken op zowel grote als kleine manieren door te kiezen voor het verbeteren van onze energie-efficiëntie en het verminderen van onze ecologische voetafdruk.