Rijksmuseum Twenthe en een foutje van 2,86 miljoen euro

Uit politiecijfers blijkt dat traditionele criminaliteit daalt. Dit geldt niet voor internetcriminaliteit. De politie publiceerde onlangs een rapport waaruit bleek dat dit vorig jaar met 64% is toegenomen. Voor criminelen is het blijkbaar enorm aantrekkelijk om op grote afstand grote schade aan te richten. Een recent voorbeeld hiervan is het verhaal van Rijksmuseum Twenthe. Benieuwd wat er is gebeurd? Lees dan verder.

Foutje, bedankt

Na maanden van onderhandeling waren het Rijksmuseum Twenthe en een Londense kunsthandelaar het eens geworden over de prijs van een kunstwerk van schilder John Constable. Voor maar liefst 2,86 miljoen euro zou Rijksmuseum Twenthe trotse eigenaar worden van het kunstwerk. Als bevestiging ontving het Rijksmuseum Twenthe een e-mail en aan de hand daarvan werd het grote bedrag overgemaakt. Aangezien de onderhandeling voornamelijk per e-mail werd gevoerd, leek er niets aan de hand. Niets was minder waar: Rijksmuseum Twenthe bleek opgelicht te zijn door een cybercrimineel.

Domeinnaam

Hoe konden criminelen gebruik maken van een e-mailadres dat toebehoorde aan de kunsthandelaar? Criminelen laten vaak sterk gelijke domeinnamen registreren, waardoor het lijkt alsof de afzender juist was. Men leest er dan snel overheen en gaat er vaak vanuit dat dit het juiste e-mailadres is. Een voorbeeld  hiervan is: washinqtonpost.com in plaats van washingtonpost.com.

Want laten we eerlijk zijn: hoe vaak controleren we tot in de puntjes of een e-mailadres juist is? Men kijkt eerder naar een e-mailhandtekening dan een e-mailadres, terwijl een e-mailhandtekening met één klik is gekopieerd.

Tip

Controleer voortaan altijd het e-mailadres van de afzender en kijk niet alleen naar een e-mailhandtekening.

Ben je benieuwd of er sterk gelijkende domeinnamen zijn geregistreerd op basis van jouw domeinnaam? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel over het (laten) beheren van domeinnamen of over andere juridische zaken? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *