Wetsvoorstel numerus-fixusopleidingen

School is weer begonnen! Dit betekent voor een hoop leerlingen, met name de leerlingen van numerus-fixusopleidingen, extra vreugde of verdriet. Want wat als je weer niet bent uitgeloot voor de opleiding die je al zo lang wilt volgen? Daar komt wellicht verandering in! De Minister van Onderwijs werkt aan een wetsvoorstel om een verdere groei van het aantal numerus-fixusopleidingen tegen te gaan. De Minister is van mening dat de toepassing van numerus fixus de toegankelijkheid van het onderwijs beperkt.

Wat zijn numerus-fixusopleidingen?

Numerus-fixusopleidingen zijn opleidingen waarbij maar een beperkt aantal studenten worden toegelaten tot de opleiding. Dit betekent dat niet iedere student de gewenste opleiding kan volgen. Voorbeelden van deze opleidingen zijn geneeskunde, psychologie, tandheelkunde en criminologie. In het collegejaar 2018-2019 waren er 34.117 aanmeldingen voor numerus fixus-studies, en maar 12.104 opleidingsplekken.

Toch voldoende plek

Uit cijfers is echter gebleken dat de betreffende studies bij het start van het collegejaar helemaal niet vol zitten. De studenten die zijn toegelaten hebben zich namelijk vaak voor meerdere studies ingeschreven. Tevens komt het vaak voor dat internationale studenten problemen hebben met het verkrijgen van hun visum. Op het gebied van rechten (en soortgelijke studies), is gebleken dat er bij de studie criminologie aan de Universiteit Leiden, Erasmus Universiteit Rotterdam en Vrije Universiteit Amsterdam twaalf, vijf en vier stoelen leeg bleven. Bij de studie fiscaal recht aan de Universiteit Leiden ging het zelfs om zeventig lege stoelen.

Negatieve invloed

De Minister vreest naast de negatieve invloed op de toegankelijkheid van het onderwijs, ook voor zelfselectie. Er zijn namelijk studenten die afhaken wanneer ze zien dat een studie numerus fixus hanteert, omdat ze bang zijn niet door de selectie te komen.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat het ministerie mag bepalen of een opleiding het aantal studenten mag beperken. De Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) benadrukt wel dat een numerus fixus in bepaalde gevallen echt nodig is. Dit stelt zij, omdat er vaak een tekort is aan docenten en stageplekken.

Wat vind jij van het wetsvoorstel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *